Ostoskori

Sulje

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin. Toimitusaika 1-3 arkipäivää.

Rannekellon vesitiiviys – Mitä kellojen vesitiiviysmerkinnät tarkoittavat?

Kellojen vesitiiviysmerkinnät voivat vaikuttaa nopealla vilkaisulla hyvin yksinkertaisilta. Vesitiiviydestä puhuttaessa kuulee usein termit ”vedenpitävä”, ”vedenkestävä” tai ”vesitiivis”. Loogisesti ajateltuna voisi kuvitella, että 5 ATM /  50 m vesitiiviys tarkoittaa sitä, että kellon kanssa voi sukeltaa 50 metrin syvyyteen asti. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole, minkä vuoksi rannekellojen vesitiiviysmerkinnät aiheuttavat usein päänvaivaa asiakkaille. Vesitiiviys voidaan merkitä usealla tavalla ja merkintöjen todelliset merkitykset ovat usealle rannekellon käyttäjälle hämärän peitossa. Sen vuoksi olemme tehneet tämän oppaan, jonka avulla saat kellosi todellisen vesitiiviyden selville. Vesitiiviys on kellon käytön kannalta kuitenkin erittäin tärkeä asia.

Kellon vesitiiviyttä arvioidessa on hyvä ottaa huomioon kellon ikä. Kellon vesitiiviys perustuu tiivisteisiin, jotka estävät veden ja kosteuden pääsyn kellon sisään. Nämä tiivisteet voivat kuitenkin ajan myötä haurastua, kuivua ja kovettua. Tiivisteiden ikääntyminen voi vaikuttaa negatiivisesti kellon vesitiiviyteen. Siksi suosittelemme aina välttämään kellon tarkoituksellista kastelemista.

Rannekellon vesitiiviys voidaan ilmoittaa usealla eri tavalla. HAVU-rannekellojen vesitiiviys ilmoitetaan ATM-luokituksella. 5 ATM -luokitus vastaa 5 bar tai 50 m -luokitusta. Yleisimpiä vesitiiviysmerkintöjä tulkitaan seuraavalla tavalla:

3 ATM / 3 bar / 30 m

Tämän vesitiiviysmerkinnän omaava kello on roiskevesitiivis.  Sitä ei saa upottaa veteen, mutta se kestää päivittäisessä tavanomaisessa käytössä siihen kohdistuvat vesiroiskeet esimerkiksi käsien pesun tai vesisateen yhteydessä. Suosittelemme välttämään tämän merkinnän omaavan kellon kastumista kaikissa tilanteissa, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Tämä vesitiiviysluokitus löytyy esimerkiksi Hiili ja Viima -rannekelloista.

 

5 ATM / 5 bar / 50 m

Tämän vesitiiviysmerkinnän omaava rannekello on jo huomattavasti vesitiiviimpi 3 ATM -merkintään verrattuna. Kello kestää vettä tavanomaisessa käytössä ja vesitiiviyden puolesta sitä voi käyttää käsien pesun lisäksi myös esimerkiksi suihkussa. Kellon upottamista veteen ei kuitenkaan suositella. Vesitiiviydestä huolimatta kelloa ei ole suunniteltu sukeltamiseen tai uimiseen, joten suosittelemme välttämään myös tällä vesitiiviysmerkinnällä varustettujen kellojen turhaa kastelemista. Tämä vesitiiviysluokitus löytyy esimerkiksi suomalaisesta koivusta valmistetuista Korpi ja Harju -rannekelloista.

 

10 ATM / 10 bar / 100 m

10 ATM -merkinnällä varustettu kello on pienempiä luokituksia merkittävästi vesitiiviimpi ja on suunniteltu siihen, että sitä voidaan käyttää vedessä. Tällä luokituksella varustettu kello kestää olla ranteessa uidessa tai vaikkapa vesipalloa pelatessa. Syvässä vedessä tapahtuvassa sukelluksessa on kuitenkin suositeltavaa käyttää vielä vahvemmalla vesitiiviysluokituksella luokiteltua kelloa.

 

20 ATM / 20 bar / 200 m

20 ATM -luokituksella varustettu rannekello on suunniteltu käytettäväksi vedessä. Se kestää käyttöä esimerkiksi harrastesukeltamisessa sekä muussa vesiurheilussa. Ammattimainen saturaatiosukellus pois lukien, voi tällä vesitiiviysluokituksella varustettua rannekelloa käyttää missä tahansa vesiurheilussa tai -aktiviteetissa.

 

Kuten jo edellä mainittiin, kellon vesitiiviys perustuu kellossa oleviin tiivisteisiin, jotka estävät veden pääsyn kelloon. Vaikka kello olisi vesitiivis, sitä ei kannata altistaa suurille lämpötilavaihteluille. Hyvä esimerkki tästä on saunassa käynti. Saunassa käydessä kello altistuu kovalle lämmölle. Löylyjen jälkeen viileä ilma ja suihku voi altistaa kellon niin suurelle lämpötilavaihtelulle, ettei kellon tiiviste pysy perässä. Tämä voi aiheuttaa kosteusvaurion vahvallakin vesitiiviydellä varustettuun kelloon.

Oman kellon vesitiiviyteen kannattaa tutustua ja kelloa tulee käyttää sen mukaisesti. Kellon ja veden kanssa kannattaa olla huolellinen, mutta turha huoli pois - kellot on kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi. Näillä ohjeilla ja vinkeillä pystyt käyttämään kelloasi huoletta sen vesitiiviyden sallimissa rajoissa.

Kaikki HAVU-kellot ovat suojattuja roiskevedeltä ja pölyltä vesitiiviysluokituksilla 3 ATM tai 5 ATM. Kastumisesta ei tarvitse olla normaalissa käytössä huolissaan. Esimerkiksi käsien pesun tai vesisateen yhteydessä kelloa ei tarvitse ottaa pois ranteesta. Saunaan tai uimaan mennessä kello kannattaa kuitenkin jättää pöydälle odottamaan.

Tutustu valikoimaan klikaamalla tästä.