Ostoskori

Sulje

Ilmainen ja nopea toimitus, 1-2 arkipäivää. 100 päivän tyytyväisyystakuu.

Kvartsikello vai mekaaninen kello – erot ja vahvuudet

Rannekellot voidaan jakaa kahteen ryhmään – mekaanisiin kelloihin ja kvartsikelloihin. Tässä artikkelissa perehdytämme sinut näiden kellomallien eroihin ja vahvuuksiin.

 

Kvartsikellot

Kvartsikellot ovat kelloja, jotka toimivat paristoilla. Ensimmäinen kvartsikello tuotiin markkinoille jo vuonna 1969 mikropiirien kehityksen ansiosta, minkä jälkeen ne ovat kehittyneet vuosien saatossa sekunnintarkoiksi asusteiksi mitä ne ovat tänään. Sana kvartsi tulee kellon koneiston toimintatavasta – aikaa mitataan kvartsikiteen värähtelyjen avulla. Suurin osa markkinoilla olevista rannekelloista on nykyään juuri kvartsikelloja.

 

Mekaaniset kellot

Mekaaninen kello eli automaattikello lumoaa monimutkaisella tekniikallaan. Siinä missä kvartsikellot toimivat paristojen turvin, riittää mekaanisen kellon käymiseen ranteen liike eli kineettinen energia, joka virittää koneiston vetojousta. Vetojousi puolestaan siirtää liike-energian koneistoon. Täyteen viritetty automaattikello käy levossa muutaman vuorokauden ajan.

Automaattikellojen erikoisuuteena on skeleton -kellomallit, kuten HAVU Korpi, josta koneiston liikettä voi ihailla kellotaulusta safiirilasin läpi. Koneiston ollessa jatkuvasti nähtävillä, on helppo arvostaa kellon valmistamiseen vaadittua yksityiskohtien huomioimista, insinööritaitoa ja ennen kaikkea estetiikkaa, kuten sekuntiviisarin sulavaa liikettä. Tarkkaa työtä vaativat kellot tarkoittavat myös kvartsikelloja arvokkaampaa hintaa.


Kvartsikello vai mekaaninen kello?

Kumpi kello sinun tulisi siis valita, kvartsi- vai mekaaninen kello? Mikäli olet kelloharrastaja, suosittelemme hankkimaan molempaa laatua. Jos taas sinun on pakko valita jommankumman välillä, mieti mitä arvostat enemmän – mahdollisimman tarkkaa aikaa vai koneistoa ja sen ulkonäköä.

Jos käytät kelloa satunnaisesti – valitse kvartsikello. Pariston ansiosta kvartsikellot pysyvät ajassa pidempiäkin aikoja kellon ollessa pois ranteessa, joten ne ovat aina oikeassa ajassa. Nykypäivän kvartsikellot ovat myös hitusen tarkempia kuin automaattikellot, toki ero on vain minimaalinen.

Jos arvostat hienomekaniikkaa ja käytät rannekelloa säännöllisesti – valitse automaattikello. Mekaaniset kellot vaativat kineettistä energiaa koneiston toimintaan, joten säännöllinen käyttö on mukavuuden kannalta suositeltavaa, jottei kello pysähtyisi pöytälaatikossa sen ollessa käyttämättömänä useita päiviä. Ajan asettaminen vie kuitenkin vain sekunteja kellon pysähdyttyä, eikä se vaadi pariston vaihtoa. Mekaanisten kellojen hienous piileekin sen sadoissa pienissä osissa, jotka tekevät työtä kellon ajassa pysymisen eteen sekä paristojen tarpeettomuudessa.

 

Havu Aava-kello ranteessa







Olemme suunnitelleet HAVU-kellot sopimaan sekä arkeen että juhlaan, mikä tarkoittaa niiden käyvän tilanteeseen kuin tilanteeseen – oli kädessäsi sitten paristolla toimiva tai mekaaninen kello. Lue lisää kelloistamme tuotesivuiltamme tai tutustu automaattikelloihin lisää blogistamme.